Ressenya i crítica: M

M és una obra que s’emmarca dins la literatura juvenil contemporània. Es tracta d’una novel·la realista de l’escriptora catalana Lolita Bosch, publicada el 2005.

L’argument es basa en la vida de M, el protagonista, un jove de 16 anys. És descrit com un bon estudiant i un bon company d’institut. J és el seu millor amic i també compta amb la simpatia i l’amistat de l’entrenador de l’equip de bàsquet.

El seu desig seria estudiar veterinària o esdevenir jugador de basquet, malgrat que aquesta última sortida no la veu del tot clara, ja que hauria de marxar i deixar la seva família.  M vol començar a treballar ben aviat per treure a la seva germana i mare de casa. Ja que, tot i que no és capaç d’explicar a ningú el que passa a casa seva, viu un infern. El comportament del pare té atemorits tots els membres de la família, els impedeix ser lliures. Però, en no trencar cap d’ells el silenci, la tragèdia final és inevitable.

Tal com s’anuncia al principi de la novel·la, a la família d’M li queden unes hores de vida. El seu pare els matarà a ell, a la seva germana i a la seva mare 18 hores després que comenci aquesta novel·la. Per tant, és un plantejament diferent on s’explica què passarà.

Podem dir, doncs, que es tracta d’una novel·la realista sobre els maltractaments i la violència familiar. Transmet de manera clara i colpidora els testimonis dels personatges, la vida dels familiars d’un maltractador.

El desenllaç de la novel·la, tot i estar anunciat, és sorprenent. També s’exposa com actuar en cas de maltractament i què hauria passat si M hagués demanat ajuda a persones o associacions com ANAR.

Per tant, en l’àmbit educatiu pot servir per introduir i reflexionar sobre el maltractament domèstic i, alhora, sobre els actes de violència que, malauradament, dia a dia anem normalitzant. Seria una eina adequada per conscienciar i fer saber als alumnes que es pot posar fi a la violència intervenint

Deja un comentario