Reflexió sobre el propi perfil lector i escriptor

Perfil lector

Considero que posseeixo l’hàbit de lectura, no obstant, sovint la freqüència en què llegeixo és menor del que desitjaria, moltes vegades per manca de motivació fins que no trobo una lectura que m’apassioni i desperti el meu interès.

El gènere que més m’agrada llegir són les novel·les romàntiques, gaudeixo quan aconsegueixen transmetre un rerefons i un missatge més enllà de la superficialitat. Les novel·les històriques també són del meu agradat perquè tracten fets històrics determinats i m’imagino com era la vida en aquella època. També m’agradaria destacar que en els últims temps m’he sentit atreta per la poesia de certs autors actuals com Carlos Salem o Defreds. No obstant, hi ha gèneres literaris que no m’agrada llegir com l’èpica o les novel·les fantàstiques i bèl·liques.

Quant al format, sempre opto pel clàssic llibre de paper, ja que a mesura que vaig llegint m’agrada subratllar frases i cites que m’inspiren i criden l’atenció. És més, quan un llibre aconsegueix emocionar-me apunto les frases i reflexions al mòbil o a l’ordinador per poder-les consultar.

Referent a la tria dels meus llibres em baso primordialment en el gènere i el contingut. També em fixo en el disseny -la coberta i contracoberta-, tot i que no és quelcom decisiu. Un dels meus rituals essencials és llegir la sinopsis per conèixer l’argument. A més, moltes vegades consulto a Internet recomanacions i crítiques per poder escollir llibres que s’adeqüin als meus interessos. També tinc el costum de comentar amb la meva amiga quines lectures del moment em recomana i a l’inrevés. Normalment, sempre em fa bones recomanacions, ja que els nostres gustos coincideixen.

Centrant-nos en el moment de lectura, en general, tinc el costum de llegir a les nits al llit, creant un ambient càlid amb llums i una bona tassa de té o llet amb xocolata.

Per acabar, vull destacar que aquesta proposta basada a realitzar un quadern de bitàcora lector m’ha permès ser conscient del meu hàbit lector, ampliar la freqüència en què llegeixo i cercar noves lectures del meu interès. He pogut descobrir un ampli ventall de propostes i potenciar el meu perfil lector. Penso que és essencial, com a persona i futura mestra, adquirir gust per la lectura.

Pel que fa al món educatiu, la lectura és quelcom essencial tant a Educació Infantil com Primària. Una de les seves finalitats és entretenir i fer gaudir als alumnes, no obstant, no hem d’oblidar que  són una eina d’aprenentatge transversal i molt potent vinculada a la transmissió de valors socials, així com de comunicació. És a través dels llibres, sobretot en la primera infància, que es canalitzen molts dels sentiments, emocions i  pensaments dels infants. Per tant, la lectura és recurs per transmetre valors, una manera de veure el món, així com la realitat social i lingüística. A més, s’aconsegueix fomentar l’hàbit lector i d’escolta, així com el gust per la lectura.

Perfil escriptor

A diferència, de l’hàbit lector, considero que el meu perfil escriptor no està tan desenvolupat. En general, no escric gairebé mai, però en algunes ocasions i amb molt poca freqüència escric una mena de diari amb reflexions sobre com em sento o dubtes que se’m presenten.

Gràcies a aquesta proposta del quadern de bitàcora he descobert que m’agrada escriure i he pogut experimentar amb l’escriptura literària. M’ha permès potenciar la meva creativitat. Puc dir que em sento satisfeta amb les meves produccions a nivell personal, tot i que lingüísticament i pel que fa al contingut no siguin perfectes.

Finalment, vull concloure aquest apartat esmentant què és per mi una bona obra literària. Un cop seleccionat el llibre tenint en compte els criteris de tria com el gènere i el contingut, m’endinso en la lectura. Per mi, un bon llibre és aquell que aconsegueix atrapar-me i emocionar-me, tot mantenint-me amb ganes de continuar llegint i saber què passarà. També valoro les obres que em permeten qüestionar-me aspecte sobre mi i obrir-me la ment. Quan alguna publicació em deixa petjada i m’inspira, en general, el torno a llegir sencer o alguns fragments perquè sempre descobreixo elements nous, sentiments, emocions, etc.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s