Ressenya i crítica: Les aventures d’en Pinotxo

Les aventures d’en Pinotxo és una obra que s’emmarca dins la literatura juvenil universal històrica. Es tracta d’una novel·la fantàstica de l’autor italià Carlo Collodi publicada el 1881.

És un clàssic a nivell mundial, ja que ha estat traduïda a més de dues-centes seixanta llengües i se n’han fet diverses adaptacions cinematogràfiques, com la coneguda pel·lícula de Walt Disney. Tot i això, considero que aquesta versió cinematogràfica no té punt de comparació amb la novel·la, ja que promou una imatge idealitzada de Pinotxo. A través de la lectura he pogut endinsar-me en la història i això m’ha permès donar llibertat a la imaginació i trencar amb els tòpics i estereotips.

Com a curiositat m’agradaria destacar una anècdota relacionada amb l’origen del llibre. Originalment, el titella Pinotxo havia de morir, no obstant això, després de la publicació l’èxit va ser tal que els lectors van suggerir que és modifiques el desenllaç i així ho va fer l’autor.

La història de Pinotxo s’inicia quan en Geppetto, un vell fuster, talla un tros de fusta convertint-lo en un titella, el qual té un desig, convertir-se en un nen de debò. Però aquest ninot de fusta és tan inquiet i entremaliat que es veu submergit en un munt d’aventures que el portaran a descobrir el món que l’envolta.

Al llarg de la història es pot observar l’evolució del personatge perquè madura i aprèn dels errors. Al principi, Pinotxo és tossut i fa cas omís als consells, això es veu reflectit en les conseqüències i problemes que li ocorren. Per exemple, quan és tancat a la presó o li creix el nas per dir mentides. No obstant, de mica en mica va aprenent a actuar i, finalment, deixa de ser un titella i es converteix en un nen de debò gràcies a la seva bondat i valentia.

Així doncs, la història té un rerefons que permet reflexionar sobre aspectes morals com les mentides i la consciència del bé i el mal.  A més, es transmeten valors positius com l’honestedat, la sinceritat i la bondat. M’agradaria destacar un fragment en el qual es fa un paral·lelisme amb la bona conducta i els hàbits d’estudi que ha d’adquirir un infant.

“Visca les jugines” (en comptes de joguines), o “No bolem més escoles” (en compte de no volem més escoles). Aquestes són les inscripcions fetes al País de les Joguines, on Pinotxo decideix marxar per no haver d’anar a l’escola ni estudiar mai més. Per tant, aquestes frases escrites amb faltes d’ortografia tenen com a finalitat transmetre la idea que el titella no es podrà instruir si segueix per aquest camí.

Cadascun dels personatges que apareix transmet un missatge diferent. Per exemple, la Fada té el rol de mare i fa prendre consciència al titella d’allò que està bé o no. En canvi, altres personatges com el Gat i la Guineu són malvats i porten a en Pinotxo pel camí de la mala sort.

En resum, considero que és un llibre d’aventures divertit i amè, ja que els capítols són curts i faciliten la lectura. A més, es combina el diàleg amb la narració senzilla i humorística. Tot i això, hi ha algunes paraules de vocabulari que poden ser complexes. És una novel·la acompanyada de fantasia, per exemple, en el fet que gairebé tots els personatges siguin animals.

Per tant, penso que és un llibre adequat per a totes les edats i recomanable per treballar amb nens i nenes, ja que se’n poden derivar propostes didàctiques variades.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s